Het concept van netheid is een vrij belangrijk element voor een supermarkt. Voor de consument is de aandacht voor ‘netheid’ een serieuze garantie voor de versheid en kwaliteit van de producten. Dit onderwerp vormt dus een essentieel onderdeel in de ontwikkeling van de klantenbinding. Om deze permanente netheid te garanderen, moeten supermarkten dus een reinigings- en ontsmettingsplan opstellen. Om dit te bereiken, moet elke manager bepalen wat de aanpak zal zijn om een dergelijk document te kunnen opstellen.
Wat is een reinigings- en ontsmettingsplan?
Om het gevaar op besmetting in supermarkten uit te sluiten, zijn reiniging en ontsmetting van essentieel belang. Daarom wordt vaak een reinigings- en ontsmettingsplan opgesteld. Dit is een schriftelijk document (meestal gepresenteerd in tabelvorm) dat beschrijft hoe de reiniging en ontsmetting van gebouwen, apparatuur en materialen zal worden uitgevoerd.
Dit document maakt het dus mogelijk om duidelijk te definiëren welke handelingen nodig zijn om de visuele en bacteriologische properheid van de lokalen te behouden. Het bepaalt onder andere het interventiegebied, de betrokken actoren, de operationele procedures en de frequentie van de interventies.
Waarom een reinigings- en ontsmettingsplan opstellen voor een supermarkt?
De geldende regelgeving schrijft voor dat in elke inrichting waar voedsel bereid, opgeslagen of gedistribueerd wordt een permanente toestand van netheid van het gebouw en de bijbehorende apparatuur moet worden gehandhaafd. De tussenkomst van een groot Antwerps schoonmaakbedrijf is dus veel meer dan een kwestie van klantenbinding of reclame. Ze wordt opgelegd door de wet en dit is dus ook verplicht in Brussel.
De personen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van supermarkten moeten dus op een duidelijke en precieze manier bepalen welke methodes moeten worden toegepast om de netheid van de lokalen te garanderen. Bovendien zijn deze verplichtingen onder andere vastgelegd in het Koninklijk besluit van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne.
Wat dient er in het plan vermeld te worden?
Voor elk van de toestellen en de verschillende onderdelen van de supermarkt moet dit plan de volgende elementen specificeren:
- De reikwijdte van de interventie: dit is eenvoudigweg de definitie van de te reinigen en te desinfecteren gebieden. Oppervlakken, uitrusting, sanitaire voorzieningen, meubilair, alles wat wordt aangeraakt zal specifiek moeten worden vermeld in het plan.
- De betrokken actoren: we hebben het hier over een vermelding met naam en toenaam. Het zal hier gaan om de operator die verantwoordelijk is voor de schoonmaak. Indien u een groot Antwerps schoonmaakbedrijf zoekt, zou u bijvoorbeeld FLORIUS kunnen contacteren. Wij zijn al vele jaren gespecialiseerd in reiniging en kunnen dit soort diensten leveren met inachtneming van de geldende regelgeving.
- Frequentie van de interventie: in dit deel moet worden bepaald wanneer de tussenkomsten worden uitgevoerd (elke dag, één keer per week, twee keer per dag, enz.). Ons bedrijf telt verscheidene medewerkers en kan u diensten aanbieden die aangepast zijn aan uw behoeftes.
- De werkmethode: hierin wordt omschreven hoe het schoonmaakbedrijf te werk zal gaan.
Welke producten worden er gebruikt, hoe worden ze gebruikt, welke gereedschap is vereist? Hierbij moeten dus ook alle uit te voeren bewerkingen worden vermeld.
Wat zijn de verschillende stappen voor de reiniging en ontsmetting van supermarkten?
Over het algemeen wordt de reiniging en ontsmetting in 5 stappen uitgevoerd. Onze experts beginnen met een voorbereidende reiniging. Deze stap bestaat uit het verwijderen van organisch materiaal op de vloeren en de verschillende oppervlakken. Hiervoor worden deze oppervlakken goed bevochtigd. Vervolgens gaan we over tot de reiniging met een reinigingsmiddel en door middel van een mechanische actie (borstel). We maken de reiniging af door te spoelen met helder water.
Voor de ontsmetting moet een genormeerd ontsmettingsmiddel worden gebruikt. De vijfde stap zal uiteindelijk bestaan uit een tweede spoeling. Er moet zeker rekening mee worden gehouden dat oppervlakken niet doeltreffend kunnen ontsmet worden indien ze niet volledig vrij zijn van vlekken en afval.
Wat moet er zeker plaatsvinden of vermeden worden voor een goede reiniging?
Om een supermarkt goed schoon te maken, berust het FLORIUS-team op bepaalde specifieke handelingen. Allereerst moet de chronologie van de procedure worden gerespecteerd: van proper naar vuil, van hoog naar laag. Het is ook noodzakelijk om de voorgeschreven doseringen voor elk product nauwgezet te respecteren. Het is ook nuttig om de herbruikbare doekjes en borstels na gebruik gepast te onderhouden. En tot slot moeten sponzen en dweilen worden weggegooid.
Onze reinigingsdeskundigen moeten echter ook een paar handelingen vermijden om de resultaten van de diepgaande reiniging niet teniet te doen. Zo vermijden we bijvoorbeeld om bepaalde producten zoals wasmiddelen en bleekmiddel met elkaar te vermengen. We moeten ook het specifieke doel van elk product respecteren: gebruik geen ontsmettingsmiddel in plaats van reinigingsmiddel. Ook moet de ontsmetting nooit plaatsvinden vóór het reinigen en ontvetten. Elke medewerker moet er ook goed op letten om geen te warm water te gebruiken. De ideale temperatuur ligt immers tussen de 20 en 40°C. Om vroegtijdige slijtage van bepaalde oppervlakken te voorkomen, moet ook het reinigen onder een te hoge druk vermeden worden.