Het schoonmaken van ziekenhuisruimtes kan zeker niet aan leken worden toevertrouwd. Er staat veel te veel op het spel. Hoewel netheid overal onmisbaar is, is dat nog meer het geval in de zorgsector. (ziekenhuis of kliniek, medisch centrum, ziekenboeg, bejaardentehuis, kinderdagverblijf, enz.) Wij bieden oplossingen aan die aangepast zijn aan uw zorginstelling.
Bijzonder specifieke reiniging
Gebouwen voor de medische sector moeten net als kantoren, flatgebouwen of commerciële panden worden schoongemaakt. Ziekenhuisreiniging maakt deel uit van de dienstverlening van bedrijven die gespecialiseerd zijn in hygiëne en reinheid, zoals het onze, FLORIUS. Het past perfect binnen de professionele schoonmaaksector van Antwerpen. Deze werkzaamheden gaan echter verder dan het traditionele onderhoud. Ze vereisen de tussenkomst van een uiterst gekwalificeerd en nauwgezet team.
Deze precisie en nauwkeurigheid wordt zeker vereist voor algemene en gespecialiseerde medische praktijken, tandheelkundige praktijken, medische en farmaceutische laboratoria, ziekenhuizen en klinieken.
Bij de schoonmaak van deze bijzondere ruimtes worden speciale maatregelen vereist vanwege de pathologische risico’s die een dergelijke tussenkomst met zich meebrengt. De rol van het reinigingsbedrijf is dan ook om nosocomiale infecties te bestrijden door middel van een feilloze hygiëne.
Specifieke reinigingsbehoeften voor ziekenhuisomgevingen
Ziekenhuisomgevingen vereisen speciale aandacht voor de reiniging. De inrichting moet regelmatig worden geventileerd om de evacuatie van virussen en bacteriën in de lucht mogelijk te maken.
Vloeren moeten een passende behandeling krijgen om ze ondoordringbaar te maken voor vuil en vloeistoffen. Ze moeten ook voortdurend worden gewassen en gestofzuigd. Harsoppervlakken moeten worden gestript. Schrobmachines, dweilen en éénschijfsmachines zijn de apparatuur bij uitstek om de kamers en de gemeenschappelijke ruimtes schoon te maken.
Alle plekken die met de handen kunnen worden aangeraakt, worden ontsmet en regelmatig gereinigd. Dit geldt voor schakelaars, liftbedieningsknoppen, deur- en gangbedieningspanelen. Alle aanrakingsoppervlakken worden hierbij in rekening genomen.
De sanitaire voorzieningen moeten grondig worden gereinigd en ontsmet. De voorraad zeep, wegwerpdoeken en vuilniszakken mag ook niet worden verwaarloosd. Ook stoffen oppervlakken zoals gordijnen en rolgordijnen worden nauwgezet schoongemaakt.
Strikt na te leven protocollen
Het personeel dat instaat voor de reiniging van een ziekenhuis moet zich aan een strikte discipline houden. Het doel is om een gezonde omgeving te bieden aan de patiënten en gezondheidswerkers. Elk gebaar telt in de strijd tegen de verspreiding van ziektes.
Er zijn specifieke individuele outfits nodig met onder andere handschoenen, veiligheidsbrillen en mondmaskers. Alle schoonmakers die in een ziekenhuisomgeving werken, moeten aan deze eisen voldoen.
De gebruikte apparatuur moet ook geschikt zijn voor deze professionele reiniging te Antwerpen. Dit omvat de bio-reinigingstrolley, de reinigings- en ontsmettingsmiddelen en de vernevelaar. Na elk gebruik moeten de gebruikte accessoires bovendien zelf gereinigd worden.
Handen wassen met zeep of hydroalcoholische gel moet een reflex worden voor alle schoonmaakmedewerkers. Dit moet gebeuren telkens er een andere kamer wordt betreden of verlaten.
Het saneringsprotocol volgt een vooraf vastgestelde volgorde. De reiniging begint in de minst verontreinigde ruimtes en gaat geleidelijk over naar de ruimtes waarvan wordt aangenomen dat ze een hoger besmettingsrisico inhouden.
De stappen van een ziekenhuisreiniging
Het schoonmaken van een ziekenhuis gebeurt in 3 verschillende stappen:
- Reiniging: Er wordt ontstoft en nat gereinigd. Het doel is hierbij om al het vuil te verwijderen zonder het in de lucht te verspreiden.
- Spoelen: deze stap verwijdert vuil en micro-organismen.
- Reiniging-desinfectie: in deze laatste fase wordt gebruik gemaakt van reinigings- en/of ontsmettingsmiddelen met biociden. Hun samenstelling maakt het mogelijk om micro-organismen te vernietigen.
Om een constante en onberispelijke hygiëne te respecteren, ondergaat ons team frequente microbiologische controles. De resultaten van de bio-hygiënist zijn op twee manieren nuttig. Ze geven ons informatie over de kwaliteit van de biologische reiniging en doen ook dienst als educatief hulpmiddel. Een schoonmaker die werkzaam is in een ziekenhuisomgeving, heeft hiervoor immers een specifieke professionele opleiding gevolgd.
Enkele verduidelijkingen over de biologische reiniging
De ziekenhuisreiniging maakt gebruik van een zeer uitgebreide reinigingstechniek. De biologische reiniging heeft tot doel om de aanwezige micro-organismen volledig te vernietigen. Dit proces wordt toegepast in risicogebieden. Dit zijn de plaatsen die het meest worden blootgesteld aan micro-organismen, virussen en bacteriën.
Daarom is een zoneringssysteem ontwikkeld om de risiconiveaus te differentiëren.
Zone 1 – Laag risico: gangen, kantoren, administratieve diensten, wachtkamers, enz.
Zone 2 – Middelmatig risico: materniteit, psychiatrie, woonunit voor ouderen, enz.
Zone 3 – Hoog risico: kindergeneeskunde, laboratorium, radiologie, reanimatie, enz.
Zone 4 – Zeer hoog risico: operatiekamer, neonatologie, enz.
De biologische reiniging is onderverdeeld in 2 andere categorieën:
- Aparte bio-reiniging: hierbij worden twee verschillende producten gebruikt. Dit wordt gebruikt bij zeer vervuilde oppervlakken. Bijvoorbeeld in een risicovolle omgeving.
- Gecombineerde bio-reiniging: bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een product dat afwasmiddelen en ontsmettingsmiddelen combineert. Het wordt gebruikt in gebieden met een laag besmettingsrisico.